Björkbacka – drömmen om en hästgård

”Gården skulle vara fin, byggas med bra material och funktionellt möta våra högt ställda krav och förväntningar. Vi ville att arbetskraft och material skulle vara så lokalt som möjligt. Vi ville ha samarbetspartners som var trevliga att jobba med och som står för bra saker” berättar Stina.

Drömmen om en hästgård, när och hur föddes den?

Ett par år innan bygget av Björkbacka drog igång började vi leta gård i Halland. Vi hade tre hästar uppstallade i stan, Niklas hade garage och förråd för sina bilar och saker på lite olika platser i stan och huset vi bodde i (och älskade att bo i) gick inte bygga ut eller omvandla till våra behov så vi började leta gård från Kungsbacka till Falkenberg. Vi tittade på allt som kom ut men hittade inget som fölls oss (eller främst Niklas) i smaken. Efter något års letande bestämde vi oss för att bygga så vi verkligen fick det vi ville ha och då handlade det om att hitta mark istället. Vi fick tips om fastigheten i Valinge och trots att det såg ut som ett skrotupplag runt det gamla huset såg vi potentialen med marken. Vi slog till och köpte fastigheten den 24 April 2020. 

Vad skulle du säga har varit viktigast för er när ni skulle få skapa er egen drömgård?

Ett par saker. Vi ville bygga en gård utan kompromisser. Gården skulle vara fin, byggas med bra material och funktionellt möta våra högt ställda krav och förväntningar. Vi ville att arbetskraft och material skulle vara så lokalt som möjligt. Vi ville ha samarbetspartners som var trevliga att jobba med och som står för bra saker. Med hjälp av allt detta ville vi skapa en gård för framtiden. En gård där vi, våra djur och våra vänner trivs och vill vara. En gård som vi ska kunna sköta i vardagen parallellt med våra heltidsjobb, vilket innebär att det ska vara smart och smidigt. Och allt det har vi tillsammans med våra samarbetspartners verkligen skapat i Björkbacka.

Vem har ritat projektet och varför föll valet på den arkitekten?

Stinas lillasyster Karin har ritat allt, både hus och fast inredning, och även gjort ett fantastiskt jobb med detaljerna i övrigt. Karin fick fria händer efter en lista med funktioner som var grunden för hur vi ville ha vårat liv på gården. Karin är både designer och inredningsarkitekt och har ritat flera hus och hotell och det är Karin som ska ha all cred för utformningen, materialval och färgskalor på Björkbacka. Hon har verkligen skapat en helt fantastisk känsla med sitt kunnande om material, design och estetik. Ett krav när vi valde entreprenör var att de på ett smidigt sätt kunde samarbeta med både Karin som arkitekt och med övriga entreprenörer vi valde. Nära hem hade inget emot att vi hade en egen arkitekt, och samarbetet fungerade väldigt bra. 

Vi har förstått att hållbarhet varit viktigt för er, kan ni berätta om någon lösning ni är extra glada för att ni investerade i?

Hållbarhet och långsiktighet var två av ledorden för projektet med Björkbacka och det finns många val och lösningar som man kanske inte hittar på så många andra ställen. Självklart har vi solpaneler och är under stora delar av året självförsörjande på el. Solpanelsparken går att bygga ut och även installera batterilager för att spara el, men det har vi inte gjort ännu. Vi återvinner allt regnvatten som samlas upp på gården och använder det för bevattning i trädgård och hagar, skötsel av paddock, i Niklas verkstad och tvätthall och i alla sammanhang där vi kan spara på det kommunala vattnet. Vi har grävt ner stora cisterner under marken som håller vattnet tills vi behöver det.

En annan stor del av hållbarheten har för oss handlat om att arbetskraft och material ska vara så lokalt som det bara går. Vi vill att våra grannar och entreprenörer i vår närhet ska kunna leva på sina företag precis som vi gör och då är det en självklarhet att arbetskraft och material ska komma därifrån. Allt som gått att få tag på lokalt har vi handlat lokalt, om det inte funnits i vår direkta närhet ska det i första hand vara svenskt, i andra hand skandinaviskt. Vi har lyckats med allt utom stengolvet i huset.

Blir det inte dyrt då undrar många. Vi hävdar att det inte blir dyrare. Att anlita folk i vår närhet borgar för fantastisk kvalitet på det som levereras. Visst är det kanske dyrare om man tittar på en enskild arbetad timme eller en enskild pryl, MEN vi är säkra på att hela vårt bygge har blivit bättre, finare och mer hållbart, med färre kvalitetsproblem genom de valen vi gjort baserat på lokalt och svenskt än vad det hade blivit annars. DET är hållbarhet!

Bästa praktiska lösningen, har ni en sån?

Mest praktiskt av allt är att allting har sin plats. Det finns en avsatt plats för allt vi har, djur, maskiner, svets, grepar, instrument, ved, grytor, tvätt, ljusstakar, sommarmöbler, vinflaskor, julsnören, skruvar och muttrar, trädgårdsslangar, hästtransport you name it -precis allt har en plats. Och det finns mer plats för sånt som kommer, eller sånt som behöver ha en annan typ av plats framöver. Vi har fantastiska ytor på över 1000 kvadratmeter på gården där huset står för 300 kvadratmeter och vårt stall och uthus som tillsammans utgör över 700. Förvaringen är väl genomtänkt och det gör att det är ordning och reda på allt och att det dessutom ser snyggt ut och skapar en harmoni som går igenom hela gården, inomhus och utomhus.

Material och färger – hur har ni tänkt där?

Innan vi började bygga var alla material och färger redan satta. Det finns en väldigt tydlig röd tråd genom allt vi gjort. Att vi i början la både tid och pengar på väl genomtänkta moodboards, ritningar och renderingar av byggnader och inredning gjorde det hela mycket enklare. Precis som det såg ut på ritningar och planer ser det ut i verkligheten. Har man en tydlig plan och en målbild är det enkelt att fatta besluten under bygget. Ibland behöver man tänka om, en lampa går inte att få tag på eller en möbel har helt plötsligt inte färgen man tänkt. Men har man då en tydlig plan och målbild är det mycket större chans att det blir rätt val när man behöver tänka om. Två saker som man kanske ibland prioriterar bort är förjobbet och det där sista att verkligen göra klart. Ska man bygga är mitt råd att ha en rejäl budget för förjobbet, och sen en påse pengar kvar efter själva bygget för att göra klart. Man ser allt för ofta nybyggda hus med en EU pall som trapp in i huset, en lerhög till gräsmatta eller en hög med skrot någonstans kan inte vara så härligt att leva med. Gör klart – Gör snyggt!

Finns det något ni ångrar att ni inte gjorde?

Så här med facit i hand skulle vi nog satsat på ett vinterbonat uterum som vi hade i vårt förra hus. Vi tänkte att vi har ett så himla stort hus (mer än dubbelt så stort som vårt gamla) så uterummet blir mer ute än inne. Tyvärr har uterummet varit byggets sorgebarn med läckage och andra problem vilket gjort att det fortfarande inte är klart (1,5 år efter vi flyttade in). Det har gjort att vi inte heller gjort klart det invändigt och fortfarande saknar känslan av det där härliga rummet mellan ute och inne. Våra entreprenörer jobbar på att lösa det och göra klart, men jag ska vara ärlig och säga att det är det som idag inte känns bra med huset. Skulle vi vetat om alla turer med detta innan hade vi helt klart gjort en annan lösning. Till sommaren hoppas jag verkligen att allt är klart och att vi kan använda vårt uterum som det var tänkt från början.

Vad var det svåraste beslutet?

Belysningsarmaturer var utan snack det som skapade mest beslutsvånda för oss. Det finns oerhört många fula lampor och armaturer. Vi var runt på massa ställen och letade och varje gång vi kom ut ur en affär med armaturer förfasade vi oss över hur otroligt mycket fula saker vi sett. Vi har en korridor på markplan som leder från husets sociala del mot vårt sovrum. De är nog de lampor som vi letade absolut längst efter, men oj vad glada vi är att vi inte ”bara tog något” som vi nästan höll på att göra. Till slut, på en resa i Danmark, sprang jag på de perfekta armaturerna, och det blev så bra!