I Skårs hittade Amira och Edin lugnet de drömt om

Släkt och vänner varnade Amira och Edin för att ge sig på ett husbygge under småbarnsåren. Det är så många val att göra och det tär på förhållandet, sa folk. Men vi märkte knappt att vi höll på att bygga hus! Flytten var jobbigare än hela byggprocessen, skrattar Amira.

Solen flödar över norra Halland, över skogar och sjöar, över slingrande vägar och över höjden i Gällinge, där den lilla byn Skårs håller på att växa fram hus för hus. Strålarna når långt in i vardagsrummet hemma hos Amira och Edin Mulaosmanovic och deras två små pojkar.

– Det bästa här är rymden och ytan, både ute och inne, säger Amira medan femårige Emin sätter fart mellan soffan och rummet med alla gosedjuren och legobyggena.

Lillebror följer honom med blicken från gåstolen. Elvin var bara en månad när familjen flyttade hit från en bostadsrätt i Mölndal i höstas.

– Allt har gått så otroligt fort. Och smidigt! säger Edin.

Drömmen om ett eget hus har funnits där länge. Att det skulle vara ett nybyggt hus visste Amira och Edin från start. Båda är mitt i karriären och med små barn kan och vill de inte lägga all sin tid på att bo och renovera. En modern villa ger tid för annat. Men var skulle huset ligga?

– Utbudet på tomter i Mölndal och Göteborg var väldigt litet och vi ville gärna komma bort från stan, åt Kungsbackahållet till, säger Edin.

Han är uppvuxen på Varaslätten, Amira på den bosniska landsbygden.

– Att våra barn också får växa upp i ett litet, lugnt område känns verkligen viktigt för mig, säger Amira.

I maj 2021 gick de på sin första visning, i Etikhus nya projekt Skårs i Gällinge. En enda villa stod då klar på det tidigare kalhygget på en ås mitt i skogen. Fler visningar behövdes inte.

– Det var naturen vi föll för, säger Amira.

Hon och Edin åkte tillbaka till stan, diskuterade igenom saken och bestämde sig för att slå till. Att ett helt område byggs samtidigt spelade också roll för beslutet. Det ger mer eller mindre en garanti för att det kommer att finnas kompisar till barnen på nära håll.

Ett par månader efter visningen skrev Amira och Edin kontrakt på en nästan 1700 kvadratmeter stor tomt med en villa av modellen SK3C intill skogsbrynet i Skårs Tun 2.

Drygt ett år och en graviditet senare kunde de flytta in i sitt nya hus, som redan känns som familjens självklara hem. Medan Amira och Edin langar fram varsin kopp nybryggt kaffe och slår sig ner vid det generösa matsalsbordet berättar de om omställningen:

– Där vi bodde förut hade vi ett stort Hemköp precis intill. Det var smidigt när man hade glömt att köpa mjölk. Men man vänjer sig. Här i Gällinge finns en lanthandel, som har öppet alla dagar utom söndagar, säger Amira.

– Sedan är det ju bara tjugo minuter in till Kungsbacka, lägger Edin till.

Att ta sig till jobbet inne i Göteborg är heller ingen match för honom. Amira arbetar hitom stan, i Kållered, och kommer att få ännu kortare pendlingstid när föräldraledigheten är över. Emin går redan 15 timmar i veckan på förskolan i Gällinge, som just byggts ut för att kunna ta emot alla nya barn i området.

Men tillbaka till byggperioden – den som Amira och Edin beskriver som att de knappt märkte att de höll på att bygga hus. Visst var det många val som skulle göras, men med kontaktpersonen på Etikhus som stöd och blixtsnabba svar på varje fråga var det inte svårt.

– Köket var lättast. Där visste vi precis hur vi ville ha det, säger Amira.

Både hon och Edin är roade av matlagning och ville ha rejält med utrymme för att kunna fixa middagar. Köksön byggdes större än i originalutförandet och en öppning till hallen sattes igen för att arbetsköket skulle kunna förlängas. Det gjorde, i sin tur, att tvättstugan kunde göras större med plats för ett torkskåp. Inte så dumt i en barnfamilj, som gillar att vara ute i skog och mark! Med badrummet var det knepigare.

– Det är svårt att föreställa sig hur helheten kommer att bli när man tittar på detaljerna, tycker Edin.

Till sist fastnade de för stora, ljusa marmorplattor, kompletterade med svarta detaljer. Resultatet är sobert och ger, liksom resten huset, en känsla av luftighet och gott om plats.

Edin och Amira valde ett 1,5-planshus med oinredd vind men är redan i färd med att inreda övervåningen, delvis på egen hand och delvis med hjälp av Etikhus. Där uppe kommer pojkarna med tiden att kunna få varsitt rum, toa och ett eget litet allrum med balkongräcke och utsikt över köket och vardagsrummet på bottenplanet.

Nu finns det egentligen bara en sak, som familjen Mulaosmanovic längtar efter:

– Sommaren!

Då ska gräsmattan växa sig frodig och det 163 kvadratmeter stora trädäcket, som löper som ett U runt huset, komma på plats. Och så ska alla badplatser som de har fått tips om testas!