För Elin och Ghadi var valet enkelt – Fyrstrandsbyn

Den tidiga sommareftermiddagen visar sig från sin bästa sida när vi svänger in till den vita villan mitt i området Fyrstrandsbyn. Området i Trönningenäs, strax norr om Varberg och med promenadavstånd till salta bad, står klart sedan ett par år tillbaka. Inte mindre än 59 familjer bor i området.

Elin, Ghadi och deras tre barn var nyligen hemkomna från en avkopplande semester. Spring i benen och nyfikna barnblickar mötte oss när vi välkomnas in genom glaspartierna som binder samman huset med yoga-rummet. Paret levde tidigare storstadslivet i Göteborg, men i takt med att familjen blev större, började tankarna och drömmen om ett hus och inte minst en egen trädgård, att växa.

Att de hamnade i just Varberg är egentligen en slump, för den lilla staden vid havet hade de aldrig tidigare ens besökt. Men när några goda vänner tipsade om Fyrstrandsbyn, bokade de ett möte med Etikhus för en visning av området..

– Ni vet första intrycket, det är svårt att få ett bra första intryck av en gammal potatisåker. En grå och blåsig vinterdag dessutom. Man behöver vara duktig på visioner och det är inte jag. Det blir inte här, sa jag till Elin, minns Ghadi

Elin såg något annat i platsen; närheten till havet och bilden av hur området skulle växa upp. När en redan inflyttad granne dessutom öppnade dörren och välkomnade dem in blev valet enklare. Där infann sig den positiva känslan av ett befintligt hus, ett hem.

Paret hade också vänner från Göteborg som hade vågat ta steget att flytta till Varberg och Fyrstrandsbyn. Att ha någon som går i samma tankar var väldigt värdefullt och gav en trygghet. Att det var nyproduktion som gällde var det ingen tvekan om. ”Vi har tummen mitt i handen båda två, skrattar Ghadi”.

När Elin och Ghadi väl bestämt sig tog de alla beslut på två veckor. Anledningen var att byggnationen skulle igång innan semestern. Det var en intensiv period minns de. Ju mer vi vrider tillbaka tiden och ställer frågor, ju fler minnen dyker upp hos paret. Och de skrattar gott åt den galet intensiva perioden innan byggstart, när alla beslut skulle fattas. Utan tidigare erfarenheter var det som att chansa. Vi fick bra hjälp av Etikhus och deras olika samarbetspartners, konstaterar de. 

När villan nu står klar och vardagslivet är i full gång, trivs familjen väldigt bra i Varberg och området. Att det alltid finns kompisar hemma för barnen att leka med och närheten till förskola och skola är ett stort plus. På cykel tar det inte mer än 5 minuter till havet och 10 minuter till stan.

Elin jobbar på barnmottagningen i Falkenberg men har också kvar jobbet på barnsjukhuset i Göteborg. Ghadi som jobbar som kommunpolis intygar att Varberg är en stad som mår bra och är trygg.  ”Självklart har staden sina utmaningar, precis som andra städer, men är över lag väldigt bra”, intygar han.

Samtidigt som vi njuter av fikan och samtalsämnena flödar, njuter lillasyster Luna av livet med två äldre brorsor som passar upp. ”Luna vill ha mer kaka, förmedlar storebror glatt. Och nu vill hon ha mer saft!” Efter att ha försett barnen med mer fika hinner paret se tillbaka på sin tid första tid som husägare:

– Jag måste säga så här i efterhand, att vi har ju aldrig hade tid att reflektera riktigt innan vi valde att flytta till hus och till Varberg. Då fattar man ju hur otroligt impulsiva vi måste ha varit, säger Ghadi.

– Ja, men du var ju så otroligt på och var väldigt driven. Jag måste ju själv tänka igenom allt hundra gånger innan det händer något! Utan dig hade vi fortfarande bott kvar i Göteborg, utbrister Elin.

– Ja, vi hade bott kvar i din hyresrätt, en etta med fyra barn!, skrattar Ghadi.

För alldeles snart är de fyra barn i huset. Leo, Noah och Luna skall få ett litet syskon. Och nog finns det både kärlek och plats för ett barn till, men först väntar semestertider och ett långt härligt sommarlov.